



ازمیر
سومین شهر بزرگ ترکیه بعد از استانبول و آنکارا می باشد که بعنوان شهری
تجاری، صنعتی و بندری، دارای یک موقعیت ممتاز میباشد.كرانه هاي درياي اژه
در تركيه از جمله زيباترين چشم اندازهاي اين كشور مي باشند. خط ساحلي
باشكوهي كه آب شفاف درياي اژه به آن برخورد مي كند، مملو است از كرانه هاي
قديمي كه توسط باغهاي زيتون، پرتگاههاي سنگي و جنگلهاي كاج احاطه شده اند. همه
ساله ازمیر میزبان تعداد زیادی نمایشگاه و کنگره های مختلف صنعتی، تجاری و
علمی است از اینرو یکی از مهمترین مراکز توریستی ترکیه به شمار می رود.
این شهر قدمتی ٥ هزار ساله دارد و تا به امروز از ۳٦ تمدن میزبانی کرده
است. تاثیرات فرهنگی به جای مانده از جوامع بشری که بر روی این خاکها
میزیسته اند، شرایط جغرافیایی و نعمتهای خدادادی طبیعت در شکل گیری مطبخی
بی نظیر در ازمیر مؤثر بوده است. مطبخ ازمیر مطبخی است که پایه واساس آن
روغن زیتون است. در فرون گذشته روغن زیتون منطقه اژه به اندازه نفت خام
امروزی ارزشمند بوده است. چنانچه احتشام و زیبایی شهر تاریخی Efes یکی از
شهرستان های ازمیر، از صادرات روغن زیتون این منطقه به خارج از کشور نشات
می گیرد. یکی دیگر از عناصر اجتناب ناپذیر مطبخ ازمیر را نیز سبزیجات تازه
تشکیل میدهد. هنگام بررسی ریشه های مطبخ اژه، با سنتزی بی عیب و نقص و بی
نظیر مواجه می شویم. در برنامه این هفته نیز سعی خواهیم کرد با ارائه دو
نمونه از غذاهای بومی ازمیر مروری بر این فرهنگ غنی داشته باشیم.
مواد لازم برای پخت İzmir Köfte
* ۱ کیلو گرم گوشت چرخ کرده
* ٤ عدد گوجه فرنگی رنده شده
* 1.5 پیمانه خمیر داخل نان باگت
* ۱ عدد تخم مرغ
* ۲ عدد پیاز
* ٤ عدد تخم مرغ
* ۱۰۰ گرم جعفری خورد شده
* زیره یک قاشق جایخوری
* نعنا یک قاشق چایخوری
* نمک و فلفل به میزان لازم
مواد لازم برای تهیه سس
*نیم کیلو گرم گوجه فرنگی
* ۱ قاشق غذاخوری روغن مایع
* ۱ لیوان آب
* نمک و فلفل به میزان لازم
طرز پخت:
پیاز را داخل گوشت چرخ شده رنده کنید کمی ورز دهید سپس خمیر نان باگت را
که از قبل خیس کرده اید به همراه جعفری، تخم مرغ ، زیره، نعنا، نمک و فلفل
بدان اضافه کنید. سپس از این مواد به شکل گلوله هایی به قطر ٥ سانتی متر
جدا کرده و کمی در روغن تفت دهید.
سیب زمینی ها را به شکل قطعه
های بزرگی (تقریبا به اندازه کوفته ها) تقسیم کرده کمی در روغن تفت دهید.
سپس سیب زمینی ها را در ته ظرفی چیده و روی آنها کوفته ها را قرار دهید.
در ظرفی جداگانه گوجه فرنگی رنده شده را با کمی روغن تفت دهید و یک لیوان
آب، نمک و فلفل را بدان اضافه کرده و بجوشانید. در مرحله آخر سس آماده شده
را بر روی کوفته ها بریزید و تا زمانی که کوفته ها نرم شود به پخت غذا
ادامه دهید.
Afiyet Olsun !
منبع: TRT
لیره ترک (به ترکی استانبولی: Türk lirası)، واحد پول کشور ترکیه است.
اولین لیره ترک در تاریخ پنجم ژانویه ۱۸۴۳ (میلادی) در زمان سلطان
عبدالمجید عثمانی و با عنوان لیره عثمانی منتشر شد. پیش از ورود به دوره
اسکناس، به پول عثمانی که از جنس طلا بود لیره زرد گفته میشد.
در تاریخ بیست و هشتم ژانویه ۲۰۰۴ و بر اساس قانونی پول ترکیه، شش صفر از واحد لیر ترک حذف
گردید و از اول ژانویه ۲۰۰۵ این واحد پولی با نام لیره جدید ترک (Yeni
Türk lirası) وارد تداول شد. این تغییر نام به صورت موقت صورت گرفته و قرار
شد بعد از ۴ سال، واحد پول ترکیه دوباره با نام لیره ترک شناخته شود. لیره
ترک از ابتدای سال ۲۰۰۹ میلادی به جای لیره جدید ترکیه وارد تداول شد.
لیره ترک به صورت اسکناسهای ۲۰۰، ۱۰۰، ۵۰، ۲۰، ۱۰ و ۵ لیره موجود میباشد.
هر لیره ترک معادل یکصد کروش میباشد. سکههای این واحد پولی شامل سکههای
یک لیرهای، ۵۰ كروشي، ۲۵ كروشي ، ۱۰ كروشي ، ۵ كروشي و ١ كروشي میباشند.
هنوز هم پس از گذشت حدود ٩ سال از حذف شش صفر از واحد پول تركيه،بسياري از شهروندان ، اعداد را به شكل سابق شان بيان مي كنند.
مثلاً يك لير را يك ميليون لير، صد لير را صد ميليون لير و... بيان ميكنند.
بهرحال اگر در مغازه اي بوديد و صاحب مغازه گفت شما بايد ٢٥ ميليون لير بپردازيد،نترسيد!
اين مبلغ همان ٢٥ لير است.
منبع:ويكيپديا فارسي
امروز می خواهم طرز تهیه کباب معروف "اسکندر" iskender kebab را برایتان شرح بدم.
اسکندر کباب ، نوع خاصی از کباب است که بصورت دونر ترکی آماده شده و
بهمراه سس و نان پیده ، یا همان بربری ایرا ن ، در کنار ماست سرو میشود .
گوشت قرمزی که در تهیه اسکندر کباب استفاده میشود ، نه خیلی چرب و نه عاری
از چربی باید باشد . گوشت باید کبابی باشد .
اسکندر کباب ، که مخصوص شهر بورسای ترکیه است ، برای اولین بار در سال
۱۸٦۷ میلادی توسط اسکندر کبیر از شهر انتاکیه که شهری در جنوب ترکیه و هم
مرز با سوریه است به بورسا آورده شد . امروزه اسکندر کباب در تمامی شهرهای
ترکیه در منوی رستورانها جای دارد . ولی طبیعتا آنچه که در بورسا طبخ میشود
، طعمش بسیار متفاوت و لذیذ تراست .
مواد لازم برای تهیه اسکندر کباب :
۲٥۰ گرم گوشت گوساله
۱۲۰ گرم کره
۱۰۰ گرم ماست
نصف نان پیده و یا بربری
یک لیوان آب گوشت
یک قاشق غذا خوری مخلوط رب گوجه فرنگی و فلفل
و حالا طرز تهیه :
گوشت را به نازکی مقوا ببرید . بهتر است قبلا در فریزر گذشته و بگذارید یخ
ببند د تا نازکتر بریده بشود . گوشت را در ماهی تابه با مقدار کمی کره تف
بدهید .
در ماهی تابه ائی دیگر یک قاشق کره را آب کرده ، رب اضافه
نمود و بهم بزنید . اب گوشت را علاوه نموده ، جوش که آمد از روی اجاق بر
دارید .
نان بربری را بصورت مربع های کوچک برش داده ، یک قاشق کره
روی آنها بمالید. سپس در ماهی تابه و یا فر کمی تف بدهید . نباید خشک بشود
. ۲ الی ۳ دقیقه کافی خواهد بود .
قطعات کوچک نان را در بشقابی
بگذارید . دو قاشق آب گوشت روی آن بریزید . سپس چند قاشق از سسی که با رب
تهیه کرده اید روی نانها بمالید
گوشتهائی که خیلی نازک بریده بودید و آماده کرده اید را روی نان بگذارید . باقیمانده سس را نیز روی گوشت بریزید .
کره باقی مانده را نیز آب کرده روی کباب بریزید . همراه با فلفل کبابی و
یا همان فلفل ترکی و گوجه کبابی و ماست میل نمائید و یا اینکه ماست را روی
کبابها ریخته با هم بصورت مخلوط میل بکنید.
نوش جان! Afiyet Olsun
اندر خواص میوه ی شاه بلوط
پاییز که میشود زمان برای لذت بردن از میوههای پاییزی نیز فراهم میشود.
یکی از این میوههای خوشمزه، میوهی شاه بلوط است.شاه بلوط در ترکیه بسیار
پرطرفدار است و در این فصل همچون لبو و باقلا فروشی های ایران،در کنار
خیابان ها پر است از شاه بلوط فروش.
در واقع میشود گفت باقلا و لبو برای ما ایرانی ها،حکم بلوط دارد برای ترک های ترکیه!
در این قسمت می خواهم در مورد خواص این میوه و همچنین طرز تهیه آن توضیح دهم.
خواص شاه بلوط
میوهی شاه بلوط باعث سیری میشود
اگر رژیم دارید و میخواهید کمتر غذا بخورید این میوه را دریابید. میوهی شاه بلوط سرشار از فیبر است.
در واقع در هر 100 گرم از این میوه 6 گرم فیبر وجود دارد و به خوبی از
عهدهی سیر کردن شما بر میآید. علاوه بر این فیبرهای موجود در آن به دفع
راحت کمک میکند و برای همین احساس سنگینی و مشکلات گوارشی را برطرف
میکند.
روش مصرف
بهترین روش، آب پز یا بخارپز کردن این میوه است. با این شیوه از دریافت چربی نیز خبری نیست.
---------------
میوهی شاه بلوط سرشار از منیزیم است
میوهی درخت شاه بلوط سرشار از منیزیم است. در واقع 100 گرم از این میوه
15 درصد نیازِ روزانهی ما به منیزیم را تأمین میکند. منیزیم در بدن ما
دست به کارهای شگفت انگیزی میزند: باعث تسکین عضلات میشود و در انتقال
تکانههای عصبی به طرف مغز، عصبها و نخاع شرکت دارد.
روش مصرف
بهتر است میوه را تازه به تازه میل کنید. با وجود این که این میوه مفید است اما روزانه نباید بیشتر از 200 گرم مصرف شود.
---------------
میوهی شاه بلوط ؛ فاقد گلوتن
یک خبر خوب برای افرادی که به گلوتن حساسیت دارند! از این به بعد
میتوانید با خیال راحت این میوه را به غذاهای روزانهتان اضافه کنید به
خاطر این که ردپایی از گلوتن در آن پیدا نمیشود.
روش مصرف
میتوانید به طور مرتب میوهی تازهی شاه بلوط را به غذاهایتان اضافه
کنید. میتوانید آرد شاه بلوط را تهیه کنید و در تهیه کیکها و شیرینیجات
خانگی استفاده کنید. باز هم تاکید میکنیم میزان مصرف روزانه نباید بیش از
200 گرم باشد.
-----------
میوهی شاه بلوط برای کاهش میزان کلسترول
میوهی شاه بلوط فاقد کلسترول غذایی است و این یک نقطهی قوت محسوب میشود.
جالب است بدانید نتایج پژوهشهای متعدد نشان داده که مصرف یک مشت از این
میوه در روز میتواند میزان کلسترول بد خون را 9 تا 19 درصد کاهش دهد.
میپرسید چرا؟ به خاطر این که میوهی شاه بلوط حاوی چربیهای اشباع نشده
است که با کلسترول بد مقابله میکند.
روش مصرف
بدون این
که در مصرف این میوه زیادهروی کنید میتوانید هر از گاهی آن را در
برنامهی غذاییتان بگنجانید و از خواص مفید آن بهرهمند شوید.
------------
میوهی شاه بلوط ؛ منبع ویتامین B
میوهی شاه بلوط منبع ویتامینهای گروه B میباشد. یعنی این که سرشار از
ویتامین B1، B6، B9 و غیره است. باید بدانید ویتامین B1 به بهبود عملکرد
سیستم عصبی کمک میکند. ویتامین B6 نمیگذارد دچار کم خونی شوید و سیستم
ایمنی و سیستم عصبی بدنتان را محافظت میکند.
به عقیدهی متخصصان
خوردن چند عدد میوهی شاه بلوط بعد از ورزش مفید است. البته بهتر است از
مصرف این میوه قبل از جلسات ورزشی خودداری کنید. به خاطر این که فیبرهای
موجود در آن ممکن است باعث نفخ شود.
در نهایت این که ویتامین B9
ضد عفونی کننده است و از کم خونی جلوگیری میکند. این میوه برای خانمهای
باردار به خصوص در سه ماههی اول بارداری فوقالعاده است به خاطر این که از
خطر نقص عضو مادرزادی جنین پیشگیری میکند.
روش مصرف
میتوانید این میوه را به صورت بوداده، آب پز یا بخار پز مصرف کنید. البته یادتان باشد زیادهروی را کنار بگذارید.
----------
میوهی شاه بلوط: ایده آل برای ورزشکاران
میوهی شاه بلوط میوه ورزشکاران است. این میوه دو برابر بیشتر از موز
تولید انرژی میکند، به خاطر این که سرشار از گلوسیدهاست. گرفتگی و کوفتگی
عضلات در حین و بعد از ورزش یک امر رایج است اما این مشکل هم حل شدنی است.
ورزشکاران عزیز بدانند که پتاسیم و منیزیم موجود در این میوه گرفتگی عضلات
را برطرف میکند.
روش مصرف
به عقیدهی متخصصان خوردن چند
عدد میوهی شاه بلوط بعد از ورزش مفید است. البته بهتر است از مصرف این
میوه قبل از جلسات ورزشی خودداری کنید. به خاطر این که فیبرهای موجود در آن
ممکن است باعث نفخ شود. توجه داشته باشید که نباید روزانه بیش از 200 گرم
از این میوه مصرف شود.
منبع :بخش تغذیه و آشپزی تبیان
--------------------------
حالا می خواهم طرز تهیه آن را برایتان بگذارم.
در لینک زیر می توانید طرز تهیه شاه بلوط را به ترکی ببینید.
اگر متوجه نشدید بگویید تا توضیح دهم.
http://www.nasil.tv/
همونطور که گفتم،قصد دارم غذاهای ترکی را به شما آموزش بدهم.
به همین دلیل،امشب به شما یک نوشیدنی عالی معرفی میکنم،که در ترکیه نه تنها مردم بومی،بلکه ما خارجی ها هم واسش سر و دست میشکونیم!
امشب بهتون طرز تهیه "دوغ به سبک ترکی" را آموزش میدم.
دوغ به ترکی میشه Ayran .
این نوشیدنی با کباب ها،خیلی شدید! می چسبه.
مواد لازم:
ماست خامه ای- 6 قاشق
آب- دو سوم لیوان
نمک- به میزان لازم
طرز تهیه:
ماست رو در ظرفی میریزیم و آب رو یواش یواش به آن اضافه میکنیم.
اینقدر هم میزنیم،تا رقیق مثل شیر بشود.
بعد از آن نمک رو اضافه میکنیم و دوباره خوب هم میزنیم.
دوغ آماده است!
آن را در یخچال میگذاریم. بعد از یک ساعت، دوغ کف میکند.
انتظار نداشته باشید مثل عکس کف بکنه. ولی چه میشه کرد!!
تشریف آوردید ترکیه،اورجینالش رو میل کنید.
کشور میشه Ülke - کشورها هم که میشه Ülkeler
Hindistan
2 ==> صبحانه به سبک ترکی